Hyväksyttyjen kasvinsuojeluaineiden valikoimat pienenevät EU:ssa tehtävien päätösten myötä. Päätösten takana on tavoite vähentää ihmisen terveydelle ja ympäristöön kohdistuvia riskejä. Ympäristön, terveyden ja myös viljelijän lompakon näkökulmasta kasvinsuojeluaineiden käytön vähentäminen on kannatettava ajatus – mutta tilalle on löydettävä kestäviä ratkaisuja siihen, miten selvitä kasvavasta torjuntapaineesta.
Glyfosaatin myyntikielto tulossa
Rikkakasvien kohdalla kysymys on ajankohtainen, sillä esim. glyfosaatin myyntikielto lähestyy vääjäämättä. Miten selviytyä juolavehnästä ilman glyfosaattia? Se on mahdollista, mutta vaatii suunnitelmallisuutta ja perehtymistä asiaan. Opeteltavaa riittää myös luomutuotannossa. Rikkoja riittää joka lähtöön, ja niiden juuret, maavarret ja siemenet löytävät tiensä peltoon kovin helposti. Luonnossa ei paljasta maata ole muualla kuin hiekka-aavikolla, joten rikkoja on ja tulee aina olemaan.
Rikkakasveista myös hyötyä?
Rikkakasvien kemikaalittomaan hallintaan on olemassa keinoja. Niitä on koottu Eliisa Malinin laatimaan Carbon Action -oppaaseen ”Rikkakasviopas – Käytännön ohjeita rikkakasvien kemikaalittomaan torjumiseen”. Opas esittelee yleisimmät rikkakasvit, mutta ehkä hiukan uudessa valossa. Rikkakasvit eivät aina ole vain haitaksi, vaan niillä voi olla myös positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi rikkakasvien syvälle ulottuvat juuret saattavat olla mainioita maaperän möyhentäjiä. Rikat on joka tapauksessa pidettävä hallinnassa, ja siihen löytyy keinoja tästä oppaasta.
Tutustu oppaaseen BSAG-sivuilla