Pölyttäjien suojelua edistävä PÖLYKOORDI-hankkeemme on päättymässä parin viikon kuluttua. Alun perin kaksivuotiseksi suunniteltu hanke sai vuoden jatkoaikaa. Nyt on aika miettiä, mitä saatiin tehtyä ja opittua, sekä tulevaisuutta.

Hankkeemme päätehtävänä oli tukea vuonna 2022 valmistuneen kansallisen pölyttäjästrategian toimeenpanoa. Tämä olikin tarpeen, sillä strategiassa asetettiin monia tavoitteita, joilta puuttui rahoitus ja velvoittavuus. Tavoitteiden toimeenpano jäi siten käytännössä lukuisten sidosryhmien – viranomaisten, yhteisöjen ja yritysten – aktiivisuuden varaan. Hankkeemme pyrki tunnistamaan toimintaan valmiita tahoja tarjoten heille asiantuntijatukea konkreettisen toiminnan aikaansaamiseksi. Lisäksi tuotimme pölyttäjien suojelua tukevaa uutta tietoa, josta aktiivisesti viestimme yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mitä saimme aikaan?

Koostamamme Polyttajat.fi -verkkosivusto on maamme kattavin verkkolähde pölyttäjätiedolle. Kolmen vuoden aikana tuotimme sivustolle yli sata uutista tai blogia erilaisista pölyttäjäaiheista. Lisäksi viestimme sosiaalisessa mediassa, kuten X:ssä ajankohtaisista pölyttäjäteemoista. Näiden ohella olemme esiintyneet kymmenissä yleisötilaisuuksissa sekä tuottaneet lukuisia pölyttäjäaiheisia lehti-, kirja- tai blogikirjoituksia. Lisäksi esittelimme toimintaamme kahdessa avoimessa yleisötilaisuudessa, marraskuussa 2023 ja 2024 sekä järjestimme yhdessä Luontokunnat-verkoston kanssa Pölyttäjäseminaarin kunnille syksyllä 2022.

Pölyttäjäesite

Pölyttäjäviikonlopun valokuvaesite pölyttäjien havainnointiin.

Viestinnän osalta PÖLYKOORDI sai tehtyä sen, mitä odotettiin. Pölyttäjät saivat runsaasti näkyvyyttä, ja yhä useampi on tunnistanut niiden merkityksen ruuantuotannolle ja osana luonnon monimuotoisuutta. Suurin kiitos edistyksestä kuuluu myös medialle, joka on monella tapaa nostanut esille pölyttäjien ahdingon ja niiden tuottamat pölytyspalvelut. Olemme myös aktiivisesti tukeneet yhteistyötahojamme niiden pölyttäjätyössä. Moni hanke ja toimi olisi jäänyt toteutumatta ilman apuamme.

Kehitettävääkin jäi. Sosiaalisen median kanavien laajassa hyödyntämisessä on vielä opittavaa. Kesäkuun Pölyttäjäviikonloppu jäi vaisuksi, kun emme tavoittaneet riittävästi pölyttäjistä kiinnostuneita kansalaisia. Onkin selvää, että lähestyvän Pihabongauksen kaltaisen kansansuosion voi saavuttaa vain vuosien työllä – yksittäinen tempaus ei ihmeitä tee!

Entä miltä näyttää tulevaisuus?

Viime vuosina valtion varainkäyttö on kiristynyt. Tämä näkyy lukuisten toimintojen supistamisena, eikä uusia hankkeita juuri käynnistetä. Tämän seurauksena pölyttäjästrategian toimenpiteet ovatkin osin jääneet jalkauttamatta.

Toivoa tuo kuitenkin EU:n ennallistamisasetus, jossa on velvoitteita pölyttäjien tilan parantamiseksi, sekä kuntien aktiivinen rooli pölyttäjien suojelussa. Kunnat ovat ottaneet edelläkävijän roolin, jota toivottavasti monet yritykset, järjestöt ja yhteisöt seuraavat.

Värimaljapyydyksiä

Värimaljapyydykset keräävät kaikkia kukilla käyviä hyönteisiä, joista monet ovat pölyttäjiä. Pyydysaineistosta voidaan määrittää myös monet vaikeasti lajilleen tunnistettavat erakkomehiläiset ja kukkakärpäset. Kuva Janne Heliölä.

Vaikka PÖLYKOORDI nyt päättyy, me hankkeen toteuttajat työskentelemme jatkossakin monin tavoin pölyttäjien hyväksi. Osa meistä ylläpitää käynnissä olevia pölyttäjäseurantoja. Olemme mukana valmistelemassa EU:n ennallistamisasetuksen edellyttämää kansallista ennallistamissuunnitelmaa, jossa pölyttäjillä on merkittävä rooli. Pyrimme käynnistämään pölyttäjiä tukevaa hanketoimintaa. Lisäksi viestimme jatkossa pölyttäjistä tiedottein, blogein ja kirjoituksin.

Toivomme, että PÖLYKOORDI panoksellaan on saanut mahdollisimman monta kansalaista, yhteisöä, yritystä ja viranomaistahoa miettimään keinoja parantaa pölyttäjien elinoloja omalla toiminnallaan. Jatketaan työtä yhdessä pölyttäjien hyväksi!

Janne Heliölä & PÖLYKOORDI-tiimi